In Nederland zijn enkele duizenden tekstschrijvers. Het beroep van tekstschrijver is aardig in opmars, misschien ook omdat er geen echte opleiding voor benodigd is. Een tekstschrijver hoeft immers alleen maar te kunnen schrijven. Maar is dat wel zo? Een professionele tekstschrijver heeft namelijk verstand van de Nederlandse taal, grammatica en interpunctie, maar ook een talent om leesbare teksten op papier te toveren. En dat geldt helaas niet voor allen die zich tekstschrijver noemen.
Teksten
Overal kom je teksten tegen. Van korte slogans tot volledige artikels en reportages over bedrijven, achtergronden, actualiteiten en nog veel en veel meer. Omdat niet iedereen professioneel schrijver kan zijn, is dit waar veel bedrijven, ondernemers en steeds meer particulieren een tekstschrijver in de arm sluiten. Een professioneel tekstschrijver weet immers wel raad met taalkundige klusjes en gaat geen enkele uitdaging uit de weg!
Gevraagde opdrachten
Een tekstschrijver kan over van alles schrijven, in de vorm van allerlei media. Kranten, tijdschriften en internetsites vragen vaak een freelance tekstschrijver om over de meest uiteenlopende onderwerpen een reportage of artikel te schrijven. Webcontent wordt ook veel gevraagd, net als brochures en flyers. In sommige gevallen wordt een tekstschrijver zelfs gevraagd een volledig boek te schrijven, dat meegegeven kan worden als zakelijk presentje.
Online tekstschrijver
Dat het internet een mooi podium voor tekstschrijvers is, blijkt wel uit het weblog van een tekstschrijver. Hier kun je direct in contact komen met een echte tekstschrijver. Op zijn weblog vertelt hij wat hij zoal doet, wat hem bezighoudt en leert hij de fijne kneepjes van het vak kennen. Je kunt hem ook vragen stellen of hem vragen een opdracht voor je te doen.
Opleiding tot tekstschrijver
Een opleiding tot tekstschrijver is er niet echt. Hoewel de meeste tekstschrijvers ervaring hebben door het schrijven van journalistieke teksten, copywriting, reclameteksten of een clubblaadje, zijn er ook genoeg die zich zonder schrijversachtergrond op de pen storten. Tegenwoordig bieden LOI en NHA wel cursussen copywriting aan, hoewel dit vak toch nog wat verschilt van de tekstschrijver. Mocht je willen weten welke ervaring je tekstschrijver heeft, kun je altijd om een portfolio vragen. De meeste tekstschrijvers zullen dit graag met je delen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten